
Hulphonden zijn speciaal getraind om mensen te helpen met een lichamelijke of geestelijke beperking.
Noa: waarom zijn er eigenlijk hulphonden?
Stefanie: omdat sommige mensen willen soms even alleen op straat zijn maar kunnen dat niet alleen maar met zo,n hulphond zijn ze toch een beetje alleen.
Stefanie: wat kunnen hulphonden allemaal.
Noa:
- Veiligheid: de baas hoeft niet meer bang te zijn te vallen of ergens tegenaan te lopen.
- Snelheid: de baas hoeft niet meer te zoeken naar zebrapaden of alternatieve routes bij wegopbrekingen.
- Bewegingsvrijheid: de baas gaat gemakkelijker naar buiten.
- Vriendschap: de baas heeft altijd een vriend bij zich waardoor contact leggen makkelijker wordt.
Hulphonden bestaan er in heel veel verschillende soorten.
1 De blindengeleidehond
blindengeleidehonden helpen mensen die slecht kunnen zien of blind zijn.
2 De ADL-hulphond
De ADL-hulphond help mensen met een beperking bijvoorbeeld door zijn jas uit te doen of een glas pakken allerlei kleine dingen dus maar hele kleine dingen wat die mensen echt niet kunnen.
3 De diabeteshond
Een diabeteshond geeft aan wanneer iemand een insult moet hebben of om die genen er aan voor te berijden.
4 De epilepsie hulphond
Een epilepsiehond, ook wel een seizure hond genoemd, kan helpen voor of bij een epileptische aanval van het baasje. Deze hulphonden leren om aan te geven dat de persoon een aanval gaat krijgen, zodat deze medicijnen kan innemen of op het alarm kan drukken. Ook kan de hond geleerd worden de baas in de stabiele zijligging te leggen.
5 De signiaalhond
Een signaalhond helpt mensen die een auditieve beperking hebben. Deze hulphond kan bijvoorbeeld een seintje geven wanneer er iemand aanbelt, de wasmachine klaar is of als de baby huilt.
6 De PTSS- hulphond.
Een PTSS-hond is een hulphond die ingezet wordt voor mensen met traumatische ervaringen. Denk bijvoorbeeld aan een politie- of brandweerman die tijdens zijn werk een traumatische gebeurtenis heeft meegemaakt. Ook kan dit voor iemand zijn die in zijn privéleven een traumatische ervaring heeft gehad. De hulphond maakt het baasje wakker wanneer deze een nachtmerrie heeft en helpt daarnaast overdag ook wanneer het baasje stress heeft.
7 Een hulphond voor autisme
Een autismebegeleidingshond helpt mensen die autisme hebben. Deze hulphonden worden ook vaak ingezet bij kinderen, zodat zij kunnen leren contact te leggen met andere mensen. Maar ook kan het zijn dat het kind aan de hond vastzit, zodat het kind niet zomaar de straat over kan rennen. De autismebegeleidingshond wordt daarnaast geregeld ingezet bij (jong) volwassenen. De hulphond gaat dan overal met het baasje mee naartoe en helpt dan om te zorgen dat de baas minder last heeft van prikkels. Ook kan de hond bijvoorbeeld een uitgang zoeken als het allemaal echt even te veel wordt.
Maak jouw eigen website met JouwWeb